Saturday, August 24, 2013

Atari 2600 Klonu (Kara Kutu)

Ve karşınızda meşhur Kara Kutu. Kara kutu, atari oyunları tarihinin muhtemelen en önemli konsolu olan Atari 2600'un bir klonu, yani çakmasıdır.

Bu cihazların üzerinde genellikle çok sayıda oyun yüklü olur (resimdeki cihazın üzerinde 160 oyunlu olduğu yazıyor). Cihazlar bir SOAC (system on a chip) ile çalışır. Bu çip genellikle devre kartı üzerinde siyah epoksi bir tepeciğin altında bulunur.


Resimde cihazın girişleri ve ayar düğmeleri görülüyor. Bu cihazlar çoğu retro konsol gibi 9VDC ile çalışır. Adaptör girişi genellikle ingiliz tipidir (resimde ortada, kulaklık jakına benziyor). Cihazın tek çıkışı modüle edilmiş ses ve görüntü sinyalini taşıyan RF çıkışıdır.  Doğrudan televizyonun (analog) anten girişine bağlanır, sonra televizyonda kanal araması yapılarak sinyal bulunur. Genellikle RF kablosu cihazın içinden çıkar, ama RF kablo bağlantı jakı dışarıda olan cihazlar da vardır.


Tipik bir kara kutu joystick'i. İki ateş butonu var ama ikisi de aynı işi yapıyor.
Kara kutu joystickleri pasif elektronik aygıtlardır, yani içlerinde hiçbir elektronik devre elemanı (direnç, kondansatör..) bulunmaz. Bu cihazlar sadece 9 pin'li olan bağlantı uçları arasında anahtarlama (aç/kapa) yaparlar. Commodore 64 ve SEGA Master System/Mega Drive da temel işlevleri (yön ve ateş) aynı pinler üzerinden yaptıkları için kara kutu joystick'i tüm bu cihazlarda doğrudan takılıp kullanılabilir.

No comments:

Post a Comment